Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Introductiepagina

Wlz-wegwijzer

 

Wanneer krijgt u zorg vanuit de Wlz?

Om zorg vanuit de Wlz te krijgen heeft u altijd een indicatiebesluit nodig. Hierin staat welke zorg u nodig heeft. U krijgt dit besluit van het CIZ. Hoe u een aanvraag voor zorg uit de Wlz kunt doen, hoe het CIZ een aanvraag beoordeelt en wat er daarna gebeurt, leest u onder Van aanvraag tot besluit.

Van wie krijgt u zorg vanuit de Wlz?

Het CIZ levert geen zorg. Heeft u voorkeur voor een zorgaanbieder? Dan kunt u dat aangeven in uw aanvraag voor zorg vanuit de Wlz. Heeft u van het CIZ een indicatiebesluit ontvangen? Dan kunt u vervolgens afspraken maken met de zorgaanbieder die u in uw aanvraag voor zorg vanuit de Wlz als eerste voorkeur had opgegeven. Bijvoorbeeld een bepaald verpleeghuis.

Heeft u in uw aanvraag geen voorkeur voor een zorgaanbieder opgegeven? Dan neemt het zorgkantoor contact met u op om hier afspraken over te maken.

Heeft u in uw aanvraag voor zorg vanuit de Wlz gekozen voor een persoonsgebonden budget, dus voor geld waarmee u zelf zorg kunt inkopen? Dan krijgt u daar bericht over van het zorgkantoor.

Wie betaalt uw zorg vanuit de Wlz?

Iedereen die in Nederland woont of werkt en die is verzekerd voor zorg vanuit de Wlz betaalt hiervoor premie. Hieruit wordt de zorg betaald. Vaak betaalt u daarnaast een eigen bijdrage. Dit wordt geregeld via het CAK, het Centraal Administratie Kantoor. Vragen over de eigen bijdrage? Kijk op www.hetcak.nl. Of bel 0800 - 0087.​