Onze ketenpartners
Samen met andere organisaties zetten wij ons in voor een zorgstelsel waarin u als cliënt centraal staat. Met zorg die betaalbaar en toegankelijk is voor alle Nederlanders, nu en in de toekomst.
Als wij u niet verder kunnen helpen, vertellen wij waar u terecht kunt. Bij een negatief besluit wijzen we bijvoorbeeld op de mogelijkheid voor onafhankelijke cliëntondersteuning. En helpen we u op weg naar de organisatie waarbij uw zorgvraag beter past. Zo voorkomen we dat u tussen wal en schip valt. Goede samenwerking met onze ketenpartners vinden wij heel belangrijk.
Dit zijn enkele organisaties waarmee wij veel samenwerken.
Zorgkantoren
Zorgkantoren maken het mogelijk dat iedereen met een indicatie voor de Wet Langdurige zorg (Wlz) de zorg krijgt die hij nodig heeft. Zij doen dit door contracten te sluiten met aanbieders van langdurige zorg.
Zoek het zorgkantoor in uw regioCliëntorganisaties
Patiëntenfederatie
Patiëntenfederatie Nederland zet zich in voor iedereen die zorg nodig heeft, nu of in de toekomst. En geeft patiënten een stem: in de spreekkamer, in de politiek, bij de zorgverzekeraar en in het nieuws. De Patiëntenfederatie vertegenwoordigt ruim 200 patiëntenorganisaties.
Ieder(in)
Ieder(in) is de koepelorganisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte. Ieder(in) is het grootste netwerk in Nederland van mensen met een beperking. Ruim 200 organisaties zijn aangesloten. De organisatie behartigt de belangen van meer dan 2 miljoen mensen.
Per Saldo
Per Saldo zet zich in voor de belangen van mensen met een persoonsgebonden budget (pgb). Dit doen zij in de politiek en bij diverse instanties. Per Saldo geeft ook informatie en (juridisch) advies. Ze ondersteunen met het beheren van het pgb, bijvoorbeeld door het geven van cursussen.
MEE NL
MEE zet zich in voor mensen met een beperking en hun netwerk. Op alle levensgebieden en in alle levensfasen. MEE NL is de coöperatieve vereniging van 20 regionale MEE-organisaties verspreid over het hele land.
MIND
MIND wil de psychische gezondheid verbeteren en iedereen die te maken heeft met psychische klachten ondersteunen. MIND geeft een stem aan alle mensen met (beginnende) psychische klachten en hun naasten en biedt informatie, advies en ondersteuning.
Zorgbelang
Zorgbelang vindt het belangrijk dat iedereen mee kan blijven doen aan de snel veranderende maatschappij. Ondanks ziekte, beperking, ouderdom of mindere zelfredzaamheid. Daarom geven wij onafhankelijk, kosteloos advies over zorg en welzijn, via ons Adviespunt Zorgbelang.
Brancheorganisaties zorg
ActiZ
ActiZ is de branchevereniging van circa 400 zorgorganisaties en hun bijna 500.000 medewerkers. ActiZ werkt aan het mogelijk maken van goede zorg voor ruim 2 miljoen kwetsbare ouderen en chronisch zieken, nu en in de toekomst.
VGN
De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is er voor alle organisaties die professionele ondersteuning bieden aan mensen met een beperking en de gemeenschappen waarvan die mensen deel uitmaken.
MantelzorgNL
MantelzorgNL is de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een familielid, vriend of buur. Iedereen die belangeloos voor een naaste zorgt, kan bij MantelzorgNL terecht voor informatie, advies en een luisterend oor. Ook ondersteunen en adviseren zij professionals en gemeenten in hun samenwerking met mantelzorgers.
Beroepsorganisatie Verenso
Verenso is de vereniging van en voor specialisten ouderengeneeskunde. Verenso behartigt de belangen van haar leden. Bijvoorbeeld door invloed uit te oefenen op wet- en regelgeving. Of door artsen in opleiding enthousiast te maken, zodat er straks voldoende specialisten ouderengeneeskunde zijn om de kwaliteit van zorg en medische behandeling te waarborgen.
Meer informatieOverige organisaties
Regelhulp
Regelhulp is een wegwijzer van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Heeft u zorg of ondersteuning nodig? Regelhulp laat zien wat er kan. En hoe u zorg of hulp regelt. Ook worden de zorgwetten uitgelegd.
Cliëntenvertrouwens-persoon Wzd
De cliëntenvertrouwens persoon Wzd (CVP) is er voor cliënten die niet vrijwillig zijn opgenomen op grond van de Wet zorg en dwang (Wzd). De CVP beantwoordt vragen over onvrijwillige zorg en geeft informatie over de rechten van de cliënt. De CVP kan ook ondersteunen bij gesprekken die gaan over onvrijwillige zorg en bij het indienen van een klacht.
De CVP is onafhankelijk van de zorgaanbieder, de Wzd-functionaris, de zorgverantwoordelijke en het CIZ. Hulp van een CVP is gratis.
Informatiepunt dwang in de zorg
Bij het Informatiepunt Dwang in de zorg vindt u informatie over:
- Wet verplichte ggz: verplichte zorg vanwege een psychische aandoening
- Wet zorg en dwang: onvrijwillige zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie)