CIZ Info
Regelmatig krijgen wij signalen dat zorgaanbieders cliënten (nog) niet willen opnemen. Het CIZ heeft met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) afspraken gemaakt over het opnemen in afwachting van een juridische status.
Recent is op dwang in de zorg de factsheet “Opname en Verblijf in de Wet zorg en dwang” gepubliceerd.
In 2020 verving de Wet zorg en dwang de eerdere Wet Bopz. Cliënten die opgenomen waren met een besluit tot opname en verblijf Bopz artikel 60 kregen vanzelf een besluit tot opname en verblijf Wzd artikel 21. Deze besluiten kregen een geldigheidsduur van 5 jaar, tot 2024. Wat gebeurt er hierna?

Hoeveel aanvragen heeft het CIZ in 2021 behandeld? En welke ontwikkelingen zijn er geweest? In het digitale jaarverslag vindt u een samenvatting van het jaar 2021.

De cijfers over Q4 2021 zijn toegevoegd aan onze digitale databank.

Het CIZ krijgt regelmatig vragen van (huis)artsen. Bijvoorbeeld waarom er gevraagd wordt om medische informatie aan te leveren, of hiervoor kosten kunnen worden gedeclareerd en waarom het CIZ contact opneemt over de ID-check.
In november 2021 is de tweede reparatiewet van de Wet zorg en dwang in werking getreden. Sindsdien zijn de termijnen voor het indienen van een aanvraag gewijzigd. Het gaat specifiek om een aanvraag voor een rechterlijke machtiging (RM) na een machtiging tot voortzetting van een inbewaringstelling (ibs).
Het CIZ heeft een nieuwe folder ‘Rechterlijke machtiging na verzet tegen opname’ gemaakt. Met deze folder kunt u een cliënt en zijn naasten informeren als het CIZ geen besluit tot opname en verblijf kan afgeven omdat de cliënt of zijn vertegenwoordiger geen opname wil.
Vanaf 1 februari kunt u met uw vragen over de ggz-indicatiestelling terecht bij het CIZ-team dat in uw gemeente werkzaam is.